journey of cup + cake !!

Daisypath Anniversary tickers

Nov 4, 2011

MENU HARI RAYA :)

LONTONG
BAHAN- BAHAN
Minyak masak
suhun
keping tauhu (potong dadu)
tempe (hiris nipis)
udang kering
santan
batang serai 

helai daun kunyit (di ikat)
lobak merah (dhiris panjang)
kubis bunga (hiris kasar)
Garam
Gula



BAHAN YANG DIKISAR:

bawang merah
bawang putih
kunyit hidup
cili kering (rendam dahulu)

CARA :
Suhun, tauhu dan tempe digoreng asing hingga garing. Panaskan sikit minyak dan tumis bahan dikisar sampai naik bau.

Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, garam dan gula.

Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi.

lontong johor : ) yurm !yurm !

nasi impit : )

No comments:

Post a Comment